Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 13:28

Την Monsanto βρήκε υπεύθυνη για υπόθεση καρκίνου αμερικανικό δικαστήριο

Μια αμερικανική κριτική επιτροπή, διαπίστωσε την Τρίτη ότι η Bayer AG, με βάση το glyphosate, βασισμένη στο glyphosate, είναι ένας «σημαντικός παράγοντας» που προκαλεί το μη Hodgkin λέμφωμα του ανθρώπου, επιτρέποντας στη δοκιμή να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της ευθύνης και των ζημιών.

Η κριτική επιτροπή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο με ομόφωνη απόφαση διαπίστωσε ότι ο Roundup, ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους δολοφόνους στον κόσμο, είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του κατοίκου της Καλιφόρνιας Edwin Hardeman.

Εντούτοις, η διαπίστωση της ευθύνης εναντίον της Bayer δεν ήταν ακόμη. 

Η υπόθεση θα προχωρήσει σε μια δεύτερη δοκιμαστική φάση πριν από την ίδια κριτική επιτροπή την Τετάρτη για να καθορίσει την ευθύνη της Bayer και πιθανές ζημίες. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι δικηγόροι της Hardeman μπορούν να παρουσιάσουν στοιχεία που υποτίθεται ότι δείχνουν τις προσπάθειες της εταιρείας να επηρεάσει τους επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της, τις οποίες δεν τους επιτρεπόταν στην αρχική φάση. 

Η Bayer σε δήλωσή της την Τρίτη δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένη από την αρχική απόφαση της κριτικής επιτροπής. "Είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι η συμπεριφορά της Monsanto ήταν κατάλληλη και ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του κ. Hardeman", ανέφερε η εταιρεία. 

Η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto, η οποία κάνει το Roundup. 

Η υπόθεση ήταν μόνο η δεύτερη από τις 11.200 αγωγές Roundup για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας άλλος άνθρωπος της Καλιφόρνια απονεμήθηκε 289 εκατομμύρια δολάρια (217,8 εκατομμύρια λίρες) τον Αύγουστο, μετά από μια κριτική επιτροπή του κράτους που διαπίστωσε ότι ο Roundup προκάλεσε τον καρκίνο του, στέλνοντας τις μετοχές της Bayer εκείνη τη στιγμή.

Το βραβείο αυτό αργότερα μειώθηκε στα 78 εκατομμύρια δολάρια και είναι έφεση. 

Η υπόθεση του Hardeman ήταν μια αποκαλούμενη δίκη που σκοπό είχε να καθορίσει το εύρος των ζημιών και να καθορίσει τις επιλογές διευθέτησης για τις περισσότερες από 760 περιπτώσεις Roundup που ενοποιήθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο. 

Η Bayer αρνείται τους ισχυρισμούς ότι το Roundup, ή το glyphosate, προκαλούν καρκίνο.

Λέει δεκαετίες μελετών και κανονιστικών αξιολογήσεων, κυρίως δεδομένων πραγματικού κόσμου για την ανθρώπινη έκθεση, έδειξαν ότι ο δολοφόνος ζιζανίων είναι ασφαλής για ανθρώπινη χρήση.

 

Πηγή:Euronews

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.